שיתוף הילדים בתינוק חדש שיצטרף למשפחה הוא רגע מרגש שאפשר להפוך לחוויה נהדרת לכל המשפחה. בדיוק כמו שלכל ילד יש אופי משלו, גם הדרך לבשר על ההיריון צריכה להתאים לגיל ולאישיות של כל אחד מהם. אם אתם תוהים מתי ואיך לספר לילדים על הריון, איך להסביר את השינויים שיקרו, ובעיקר, איך להפוך את כל התקופה הזו למשהו כיפי ומשמח לכולם, הינה הטיפים שיעזרו לכם לעשות זאת בצורה הכי טובה.
בחירת העיתוי המתאים
התזמון של הבשורה משמעותי מאוד, והרבה הורים בוחרים לחכות עד סוף החודש השלישי להריון, כי אז ההיריון כבר יציב יותר. אפשר להיעזר במחשבון הריון כדי לתכנן את הרגע המתאים בהתאם להתפתחות העובר ולשלבים החשובים בהריון. כדאי גם להביא בחשבון את המצב הרגשי של הילדים ואת מה שקורה בחיים שלהם, למשל, אם הם עוברים לכיתה חדשה או אם יש שינויים אחרים במשפחה.
התאמה לגיל הילד
גילאי שנתיים עד 4
ילדים צעירים מבינים הכי טוב כשמסבירים להם דברים בצורה פשוטה ומוחשית. ההורים יכולים להיעזר בספרי ילדים מיוחדים להריון, בובות או ציורים כדי להראות להם מה קורה. אפשר לומר משפטים כמו "לאימא יש בבטן תינוק שגדל" או "יש לכם אח או אחות קטנים שגדלים בתוך הבטן של אימא". המילים הפשוטות האלה מספיקות כדי שהילדים יבינו ויתרגשו מההיריון ומהאח או האחות החדשים.
גילאי 5–7
ילדים בני 5–7 ניחנים בסקרנות טבעית ויכולת להבין דברים מורכבים יותר. ההיריון יכול להיות הזדמנות נהדרת לשתף אותם בחוויה המשפחתית המרגשת, ואפשר להראות להם את תמונות האולטרסאונד ולהסביר מה רואים בהן. הילדים גם נהנים למדוד את בטן ההיריון ולהשוות את גודלה לפירות שונים, למשל, "התינוק עכשיו בגודל של תפוז". בנוסף לכך, ניתן לאפשר להם להרגיש את תזוזות התינוק ובעיטותיו, וכך להפוך את החוויה למוחשית יותר בשבילם. אם הם אוהבים יצירות, כדאי ליצור יחד אלבום או יומן שמתעד את התפתחות ההיריון שבו הילדים יכולים לצייר, להדביק מדבקות ולכתוב את המחשבות שלהם לאורך הדרך.
גילאי 8 ומעלה
ילדים בגיל הזה כבר מוכנים להכיר את הצד המדעי של ההיריון והלידה, כך שזוהי הזדמנות נהדרת לשתף אותם במידע על התהליך המופלא הזה. הילדים יכולים ללמוד על האופן שבו העובר גדל ומתפתח בבטן, מה אימא צריכה לאכול כדי לשמור על בריאותה ובריאות התינוק ואיך להכין את הבית לקראת בואו של האח או האחות החדשים. המעבר לתפקיד האח הבוגר מלווה בהתרגשות ובאחריות, והילדים לומדים על מקומם המיוחד במשפחה המתרחבת ועל הדרכים בהן הם יכולים לסייע ולתמוך. התקופה הזו מזמנת שיחות משפחתיות מעשירות ומקרבות שמחזקות את הקשר בין כל בני המשפחה.
יצירת חוויה משפחתית חיובית
יצירת אווירה משפחתית נעימה סביב ההיריון תעזור לילדים להרגיש חלק מהתהליך המרגש, והינה כמה דרכים לשתף את הילדים בהכנות לקראת התינוק החדש:
- הילדים יכולים לבחור יחד עם ההורים את הצבעים והקישוטים לחדר התינוק
- אפשר לקחת את הילדים לקניות ולתת להם לבחור פריט ראשון לתינוק, כמו בגד או צעצוע
- הילדים יכולים להכין ציורים או מתנות אישיות לתינוק שבדרך
- כדאי לאפשר לילדים להצטרף לחלק מביקורי הרופא, כשהדבר מתאים ונוח לכולם
פעילויות מומלצות
הינה כמה רעיונות שיעזרו לכם ולילדים לחגוג ביחד את התינוק החדש שיצטרף למשפחה:
- רעיונות ליצירה משפחתית: אפשר להכין יחד אלבום מיוחד שמספר על המשפחה שמתרחבת, והילדים יכולים לעזור לאסוף תמונות ולקשט. גם לוח השראה משותף עם תמונות וציורים יכול להיות דרך נהדרת לחבר את כולם לתהליך, וציור משפחתי של כל בני המשפחה, עם התינוק החדש שבדרך, מאפשר לילדים לדמיין את השינוי בצורה מוחשית.
- לומדים ביחד על התהליך: קריאה משותפת של ספרים על הריון ואחים חדשים מסייעת להבין את השינויים הצפויים, וסרטונים שמותאמים לגיל הילדים מראים את התהליך בצורה ברורה ומעניינת. בנוסף לכך, משחק עם בובות מאפשר לילדים לגלות את תפקידם החדש כאחים בקרוב.
- זיכרונות משותפים: צילום תמונות של הבטן הגדלה מאפשר לילדים לעקוב אחר השינויים, כתיבת מכתבים לתינוק החדש יוצרת קשר רגשי עוד לפני הלידה והקלטת ברכות וסיפורים מהילדים לאח או לאחות החדשים יוצרת מזכרת מתוקה לכל המשפחה.
לסיכום
איך מספרים לילדים על התינוק החדש במשפחה? הכול מתחיל בתזמון הנכון, ורצוי לחכות עד שההיריון יציב, בדרך כלל אחרי החודש השלישי, ולהתחשב במה שקורה בחיי הילדים. לכל גיל יש את הדרך המתאימה לו להבין ולהשתתף בחוויה, כשהילדים הצעירים זקוקים להסברים פשוטים עם המחשות, לעומת הגדולים יותר שיכולים להבין את התהליך לעומק ולקחת חלק פעיל בהכנות. דרך פעילויות משותפות כמו עיצוב חדר התינוק, יצירת אלבום משפחתי וקריאת ספרים על אחים חדשים, אפשר להפוך את ההיריון לחוויה משפחתית מקרבת ומרגשת בשביל כולם.