התמודדות עם ילד אשר אובחן עם הפרעת התנגדות היא לא פשוטה, בייחוד בשל דפוס התנהגות שיוצר התנהגות עוינת ומרדנית שאינה תואמת את גילו של הילד ובהתאם לכך גם יוצרת פגיעה משמעותית ביכולת להסתגל למציאות המשתנה, לצד מצוקה חמורה שמגיעה לידי ביטוי בהתקפי זעם, חוסר יכולת לוויסות רגשי ועוד. מעבר לכך, אין ספק כי הפרעת התנגדות משפיעה מאוד עם על התא המשפחתי, בשל תסכול שרק הולך ומצטבר ככל שההתנהגות של הילד מחריפה. יחד עם זאת, חשוב לזכור כי הפרעה זו היא לא גזרת גורל אלא ניתן בהחלט לטפל ולסייע, וזאת על ידי נקיטת פעולות. מהן? להלן הפרטים.
הפרעת התנגדות – מה צריך לדעת?
הפרעת התנגדות או ODD היא הפרעה שיוצרת אצל ילדים רף תסכול נמוך מאוד שמעורר בהם חרדה, ובהתאם לכך מוביל להתנהגויות המזמנת לא פעם עימותים, חוסר יכולת לקבל מרות וסמכות וכן התנגדות לציות וחוקים. הפרעות התנגדות לא רק פוגעות בתחושת המסוגלת האישית של הילד אלא גם משפיעות על עתידו, כאשר חלק מהילדים שמאובחנים עם ההפרעה הזו נוטים להסתובב בעולם כאשר הם חשים חסרי ערך ובעלי ביטחון עצמי נמוך מאוד שמגיע לידי ביטוי גם בחוסר יכולת להגשים את עצמם מבחינת לימודים, וזאת למרות הפוטנציאל הגבוה. מדובר בהפרעה שכיחה שמשפיעה מאוד על מרקם החיים המשפחתי, בייחוד בשל ההתמודדות המשפחתית הלא פשוטה בעקבות התנהגות חסרת רסן.
המאפיינים הבולטים של ההפרעה הזו כוללים בין היתר קושי להתאזר בסבלנות, קושי בדחיית סיפוקים, עוינות, קושי בקבלת סמכות, נקמנות וכן אי קבלת חוקים. אבחון לגבי הפרעת התנגדות מתבצע בעקבות התנהגות מתריסה שנמשכת לפחות שישה חודשים, כאשר ODD היא למעשה הפרעה נרחבת מבחינת הסימפטומטיים שיכולים להיות קלים מאוד עד לחמורים, במידה וההתנהגויות הללו מופיעות בשלוש מסגרות או יותר. לרוב, זיהוי של ההפרעה מתחיל עוד בגילאים צעירים מאוד, ועל כן התערבות מוקדמת בדמות של טיפול היא קריטית לטובת יצירה של שינוי חיובי בחייו של הילד ובחיים שלכם.
טיפול בילדים עם הפרעת
אחד מהטיפולים המתקדמים ביותר הוא טיפול CBT. מדובר בטיפול קוגנטיבי-התנהגותי המבוסס על שינוי של דפוסי החשיבה ובהתאם לכך גם ההתנהגות, בייחוד בעבור ילדים שאינם מצליחים לווסת את עצמם רגשית ובהתאם לכך חשים כי הם לא מצליחים להיכנס לתוך התבנית של החברה. הטיפול אינו מתבצע רק לילד אלא גם כולל אתכם כהורים כמו גם גורמים חשובים שנמצאים בסביבתו של הילד, מתוך מטרה להוביל ליצירה של שינוי ארוך טווח שיוביל גם ליכולת לווסת את הרגשות ואף לשלוט עליהן, במקום שהן ישתלטו על הילד. בנוסף, טיפול פסיכו דרמה גם הוא יכול לסייע לטובת התמודדות עם הקשיים הרגשיים, כאשר כל סוג של טיפול רגשי הוא בעל השפעה דרמטית על היכולת להוביל לתהליכים מקדמים וחיוביים.
נוסף לכך, חשוב שאתם כהורים תציבו גבולות לילד אולם במקביל גלו הבנה כלפי מצבו הרגשי, כל זאת מתוך מטרה ליצור מערך תומך שיאפשר לילד להפנים כי הוא נמצא בסביבה עוטפת אך גם כזו שיודעת להציב את הגבולות הנכונים. בנוסף, חשוב מאוד להיות עקביים ולחזק התנהגויות חיוביות לצד גילוי של גמישות, כל זאת לטובת יצירה של חופשה בעבור הילד שמתמודד עם קשיים רגשיים. באמצעות מדריכי הורות תוכלו לקבל מידע מהימן מטעם מומחים שיסייעו לכם להוביל ליצירה של מערך תמיכה שיוביל בסופו של דבר ליכולת להוביל לקידום הפוטנציאל הטמון בילד, עוד בגילאים צעירים.
לסיכום
ODD או הפרעת התנגדות היא הפרעה שכיחה שמשפיעה באופן דרמטי על איכות החיים של הילד אך גם של המשפחה. באמצעות אבחון המתבצע בגיל צעיר לצד בנייה של תוכנית טיפול המותאמת למצבו הרגשי, ניתן בהחלט להוביל ליצירה של שינוי וקידום אישי, וזאת למרות הקשיים ממנו הוא סובל.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, ואין לראות בו חוות דעת רפואית ומקצועית. כדי לקבל את המענה המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.