מקור מצוות התפילין והבסיס ההלכתי
מצוות הנחת תפילין היא אחת המצוות היסודיות ביהדות, המוזכרת ארבע פעמים בתורה. התפילין מורכבות משתי יחידות נפרדות: תפילין של יד ותפילין של ראש. בתוך בתי התפילין מונחות ארבע פרשיות מהתורה הכתובות על קלף: "קדש לי כל בכור" (שמות יג, א-י), "והיה כי יביאך" (שמות יג, יא-טז), "שמע ישראל" (דברים ו, ד-ט) ו"והיה אם שמוע" (דברים יא, יג-כא). פרשיות אלו מזכירות לנו את יציאת מצרים, את ייחוד ה' ואת חובתנו לקיים את מצוותיו.
נשאלת השאלה למה מניחים תפילין? חז"ל מסבירים שהנחת התפילין נועדה לשעבד את הלב והמוח, מרכזי התאוות והמחשבות שלנו, לעבודת הבורא. התפילין של יד, המונחת כנגד הלב, מסמלת את מחויבותנו לשעבד את רגשותינו ותשוקותינו לעבודת ה'. התפילין של ראש, המונחת על המוח, מסמלת את שעבוד מחשבותינו והכרתנו לתורה ולמצוות. בעצם, התפילין מהוות תזכורת מוחשית ומתמדת לקשר שלנו עם הקב"ה ולחובתנו לקיים את מצוותיו. הן מייצגות את הברית הנצחית בין עם ישראל לאלוקיו, ואת המחויבות שלנו לזכור את יציאת מצרים כאירוע מכונן באמונתנו.
המשמעות הרוחנית של הנחת תפילין
הנחת תפילין היא לא רק מעשה טכני, אלא חוויה רוחנית עמוקה המשפיעה על קדושתו האישית של האדם. הזוהר הקדוש מתאר את התפילין כ"כתר עליון" המעטר את האדם בקדושה מיוחדת. כאשר אדם מניח תפילין, הוא מתעטף בהילה של קדושה המקרינה על כל היום שלו. אז למה מניחים תפילין? האר"י הקדוש לימד שהתפילין ממשיכות מוחין (תודעה רוחנית עליונה) לאדם המניח אותן. כלומר, הנחת התפילין מאפשרת לאדם להתחבר לרבדים עליונים יותר של תודעה ורוחניות, ולהביא אותם אל תוך חייו היומיומיים.
רבי נחמן מברסלב מלמד שהנחת תפילין בכוונה מסוגלת לטהר את המחשבות ולזכך את הנפש. היא מסייעת לאדם להתגבר על יצריו הרעים ולהתמקד בעבודת ה'. המקובלים אף הפליגו באומרם שהנחת תפילין בכוונה ראויה יכולה לתקן פגמים רוחניים שונים ולהעלות את האדם למדרגות רוחניות גבוהות.
התפילין גם מייצגות באופן מוחשי את הקשר האינטימי בין האדם לבוראו. רעיון זה בא לידי ביטוי בדימוי המופיע בגמרא (ברכות ו, א), שם נאמר שכשם שישראל מניחים תפילין שבהן כתוב "שמע ישראל ה' אלוקינו ה' אחד", כך גם הקב"ה כביכול מניח תפילין שבהן כתוב "ומי כעמך ישראל גוי אחד בארץ". דימוי זה ממחיש את ההדדיות המיוחדת שבברית בין עם ישראל לקב"ה.
הנחת התפילין היא גם רגע של התבודדות והתייחדות עם הבורא. בעת הנחת התפילין, האדם מתנתק לרגע מהמולת החיים ומתייחד עם קונו. זהו זמן של התבוננות פנימית והתחברות למהות הרוחנית העמוקה שבתוכנו. בנוסף, חשוב לציין שאיכות התפילין משפיעה על החיבור הרוחני שנוצר. לכן חשוב להקפיד על תפילין מהודרות לרכישה מסופר סת"ם ירא שמים, שנכתבו בקדושה ובטהרה, כדי שההשפעה הרוחנית של מצווה זו תהיה מושלמת.
היבטים מעשיים בקיום מצוות תפילין
זמני ותנאי הנחת התפילין
זמן הנחת התפילין מתחיל מאור ראשון, אך המנהג המקובל הוא להניחן לאחר שמואר היום לגמרי. זמן הנחת תפילין נמשך עד שקיעת החמה, אך המנהג הנפוץ הוא להניחן בעת תפילת שחרית. יש הנוהגים להניח תפילין גם בתפילת מנחה, במיוחד אם לא הניחו בבוקר. בשבתות וימים טובים אין מניחים תפילין, משום שימים אלו עצמם מוגדרים כ"אות", ואין צורך ב"אות" נוסף של התפילין. גם בחול המועד ישנן מסורות שונות – הספרדים אינם מניחים תפילין בחול המועד כלל, בעוד האשכנזים נוהגים להניחן בלי ברכה, ומסירים אותן לפני תפילת מוסף.
מבחינת תנאי הנחת התפילין, יש להקפיד על גוף נקי בשעת ההנחה. אסור להניח תפילין במקומות שאינם נקיים או במקומות שיש בהם ריח רע. כמו כן, יש להקפיד על מחשבות טהורות בעת הנחת התפילין, ולהימנע מהיסח הדעת מהן כל זמן שהן עליו.
אופן הנחת התפילין הנכון (שמאליים וימניים)
הנחת התפילין נעשית לפי סדר קבוע: תחילה מניחים את תפילין של יד ולאחר מכן את תפילין של ראש. התפילין של יד מניחים על הזרוע השמאלית (עבור אדם ימני), על שריר הזרוע העליון, מול הלב. את הרצועה כורכים שבע פעמים סביב הזרוע ואחר כך על היד והאצבעות באופן המסמל את האותיות שם שדי.
שמאליים מניחים את התפילין על יד ימין, שהיא היד החלשה שלהם. ההגדרה של "יד כהה" בהלכה היא היד שאדם פחות שולט בה, ולכן שמאלי מניח על יד ימין ואילו ימני מניח על יד שמאל. תפילין של ראש מניחים בגובה תחילת צמיחת השיער, מעל המצח, באמצע הראש, בין העיניים. הקשר של תפילין של ראש צריך להיות ממוקם בעורף, בגומה שבתחתית הגולגולת. חשוב שהתפילין תהיינה מרובעות ושהתפרים שלהן יהיו ישרים, ושהן תונחנה במקום הנכון בדיוק.
ברכות התפילין וכוונת הלב בהנחתן
לפני הנחת תפילין של יד, מברכים "ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם אשר קדשנו במצוותיו וציוונו להניח תפילין". לאחר הידוק תפילין של יד ולפני הנחת תפילין של ראש, יש הנוהגים לברך "ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם אשר קדשנו במצוותיו וציוונו על מצוות תפילין". מנהג הספרדים ועדות המזרח הוא לברך ברכה אחת בלבד, "להניח תפילין", לפני הנחת תפילין של יד, ולכוון בברכה זו גם על תפילין של ראש.
חשוב מאוד להתרכז ולכוון את הלב בעת הנחת התפילין. כמו שהבנו, המצווה אינה רק במעשה הטכני של הנחת התפילין, אלא גם בכוונה הפנימית המלווה את המעשה. חלק מהתשובות לשאלה למה מניחים תפילין? היא התנתקות מוחלטת מכל מה שמסביב והתמקדות בחיבור עם האל. יש לכוון שהנחת התפילין היא לשם ייחוד שמו של הקב"ה, לשעבד את הלב והמוח לעבודתו יתברך, ולזכור את יציאת מצרים ואת הנסים והנפלאות שעשה עמנו.
סיכום
אז למה מניחים תפילין? מפני שזו מצווה מרכזית שמחברת בין גוף לרוח, בין המעשה לכוונה, ובין האדם לבוראו. התפילין מסמלים את הברית שבין עם ישראל לקב"ה, משמשים תזכורת יומיומית לאמונה וליציאת מצרים, ומביאים עימם השפעה רוחנית עמוקה וטהרה פנימית. דרך ההנחה הפיזית והכוונה שבלב, האדם מייחד את מחשבותיו ורגשותיו לעבודת ה' וזוכה לחיבור גבוה ומשמעותי עם המקור האלוהי.
הרבה יהודים שאינם מניחים תפילין דרך קבע ואפילו כאלה שכן נוהגים כך, אינם יודעים את מקור המנהג ושואלים את עצמם למה מניחים תפילין? נשמח ביותר לענות על השאלה הזו, להסביר את מקור ההלכה ואת המטרה שלה בכל הקשור לחיבור שבין האדם לאלוהים.